Αρχεία Ιστολογίου

Τι είναι το Messy Play;

Το Messy (ή Sensory) Play, δηλαδή το αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει, είναι το παιχνίδι κατά τη διάρκεια του οποίου, παιδιά όλων των ικανοτήτων και ηλικιών, χρησιμοποιούν υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις. Με τη φυσική περιέργεια και ορμή που τα διακρίνει, εξερευνούν ελεύθερα και πειραματίζονται σε ασφαλές περιβάλλον, με τον δικό τους τρόπο και στο δικό τους χρόνο, και καθοδηγούμενα από τον εαυτό τους και μόνο. Αυτό το είδος παιχνιδιού βέβαια δεν είναι κάτι νέο, δεν το ανακαλύψαμε εμείς οι ενήλικοι, είναι ο φυσικός τρόπος παιχνιδιού των παιδιών, τα οποία πάντα ήθελαν και επιδίωκαν να παίζουν με όλες τους τις αισθήσεις, με τα χώματα, τις λάσπες, τον πηλό, και τόσα άλλα υλικά της φύσης που υπήρχαν απλόχερα γύρω τους.

Ακριβώς επειδή χρησιμοποιούνται όλες οι αισθήσεις, ο παιδικός εγκέφαλός δέχεται αισθητηριακά ερεθίσματα που είναι απαραίτητα για την ολοκληρωμένη του ανάπτυξη. Καθώς, πχ το παιδί βουτάει το χέρι του μέσα στην φρουτόκρεμά του, βάφει με χρώματα όλο του το σώμα ή τσαλαβούταει σε όποια νερολακούβα βρει στον δρόμο του, οι αισθητηριακοί υποδοχείς του δέρματός, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες αισθήσεις, συνθέτουν μια πλήρη εικόνα, που επιτρέπει στον εγκέφαλο να δημιουργήσει σταδιακά μια πιο ολοκληρωμένη αίσθηση του εαυτού και του κόσμου γύρω του. Αυτό το παιχνίδι βέβαια, συχνά οδηγεί σε αυτό που εμείς βλέπουμε ως «χάος», αυτό το χάος όμως είναι αποτέλεσμα των αναζητήσεων των παιδιών και αν γνωρίζαμε τί ευκαιρίες τους στερούμε, θα καταλαβαίναμε πόσο άδικο είναι να μην το επιτρέπουμε, να μην το ενθαρρύνουμε, να μην το προκαλούμε…!   Συνέχεια

Σχολιάστε

by | 01/12/2015 · 14:17

Project Wild Thing

Η ταινία Project Wild Thing του David Bond ασχολείται με τον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις και ενθαρρύνει το παιχνίδι των παιδιών έξω στη φύση και όχι μπροστά σε μία οθόνη.

Το παρακάτω σύντομο video από εκπομπή του BBC δίνει αρκετό υλικό για προβληματισμό.

Σχολιάστε

by | 02/06/2015 · 12:31

Οπτικές για το Αναλυτικό Πρόγραμμα

Παρακολουθήστε το βίντεο από την ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λαγκαδά, με θέμα «Οπτικές για το Αναλυτικό Πρόγραμμα»  και με κεντρικό ομιλητή τον Γιώργο Γρόλλιο, καθηγητή στο ΠΤΔΕ του ΑΠΘ.

Μία συζήτηση για τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο σχεδιασμό του αναλυτικού προγράμματος.

Η ομιλία του κ. Γρόλλιου βασίζεται εν πολλοίς στο πρόσφατο βιβλίο του «Προοδευτική Εκπαίδευση και Αναλυτικό Πρόγραμμα»

Σχολιάστε

by | 18/05/2015 · 17:07

Βλέποντας μέσα από τα γυαλιά του Paulo Freire

Το παρακάτω video είναι μία πολύ σύντομη εισαγωγή στο έργο και την παιδαγωγική προοπτική του Paulo Freire

 

Από το FreireProject

Σχολιάστε

by | 16/05/2014 · 00:56

Ο Γιώργος Μαυρογιώργος μιλάει για την εκπαίδευση και την αξιολόγηση

Παρακολουθήστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Μαυρογιώργο για την εκπαίδευση και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού στο KOZANI TV.

 

Σχολιάστε

by | 05/04/2014 · 19:30

ALFIE KOHN: «Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΧΡΟΝΟ»

ALFIE KOHN: «Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΧΡΟΝΟ»
Μετάφραση, υποτιτλισμός: Νίκος Σίφαντος
«Η πραγματική μάθηση απαιτεί χρόνο», ισχυρίζεται ο Alfie Kohn στη διάλεξη αυτή. Αν τα παιδιά πρόκειται να ανακαλύψουν τη γνώση, αντί αυτή να τους «παραδοθεί» και να «απορροφηθεί», τότε αξίζει να δαπανήσει ο εκπαιδευτικός περισσότερο χρόνο, επιμένει ο γνωστός Αμερικανός παιδαγωγός.

Πηγή: Εκπαιδευτική Λέσχη

Σχολιάστε

by | 27/02/2014 · 19:50

Η κρίση των εκπαιδευτικών

Το τρίτο κρίση – μο σεμινάριο της πρωτοβουλίας Για την Υπεράσπιση της Κοινωνίας και της Δημοκρατίας γύρω από την εκπαίδευση είχε ως θέμα «Η κρίση των εκπαιδευτικών»,

με ομιλητές:

Κώστας Αγγελάκος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδαγωγικών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Διευθυντής του περιοδικού ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

Κώστας Θεριανός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής, Διευθυντής 19ου Γυμνασίου Αθήνας

Χρίστος Μηλιώνης, Μαθηματικός, Σχ. Σύμβουλος

Χάρης Παπαδόπουλος, Σχ. Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης

Συντονισμός: Βασιλική Σακκά, Δρ. Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων

Εισαγωγικό σχόλιο της Β.Σακκά

Ομιλία του Κ. Αγγελάκου

Ομιλία του Κ.Θεριανού

Ομιλία του Χ.Μηλιώνη

Ομιλία του Χ.Παπαδόπουλου

Πηγή: Για την Υπεράσπιση της Κοινωνίας και της Δημοκρατίας

Σχολιάστε

by | 20/02/2014 · 17:59